Tort pomarańczowy z białą czekoladą

2021-03-29
Tort pomarańczowy z białą czekoladą
Autor: Shutterstock Wierzch tortu pomarańczowego warto ozdobić świeżymi kwiatami i gotowymi makaronikami. 
średni
50 min
4

Prawdziwie rewelacyjny przepis. Dwa wilgotne, dosyć ciężkie migdałowe blaty o delikatnie ziarnistej strukturze z wyczuwalną nutką aromatu pomarańczy przełożone słodkim, ale charakternym dzięki lekko alkoholowemu dodatkowi ekstraktu waniliowego kremem z białej czekolady. Polecamy tort, który przygotowuje się łatwo, szybko i przyjemnie a efekt... przerośnie Wasze oczekiwania. 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g złocistego cukru
  • skórka otarta z 4 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 100 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych lub startych migdałów
  •  
  • Masa śmietanowo-czekoladowa:
  • 200 g białej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego
  •  
  • Dekoracja:
  • gotowe makaroniki
  • świeże kwiaty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło ubij na jasną, puszystą masę z cukrem i pomarańczową skórką, pod koniec dodając po jednym żółtku.
  • Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj całość. Następnie dosyp migdały i wlej sok z pomarańczy.
  • Białka ubijaj do momentu, w którym będą utrzymywały kształt. Pianę wmieszaj do ciasta w 3 partiach. Całość łącz bardzo ostrożnie.
  • Ciasto rozdziel pomiędzy dwie okrągłe foremki o średnicy 20-22 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem).
  • Piecz w 180 st. C przez ok. 30-35 minut (do suchego patyczka).
  • Studź w formie przez 5 minut, a następnie wyłóż na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.
  • Czekoladę roztop w gorącej śmietanie, a następnie ostudź. Wystudzoną masę ubij na puszysty krem. 
  • Jeden blat ciasta połóż na paterze, rozsmaruj połowę kremu, przykryj drugim blatem, a wierzch pokryj pozostałą masą. Jeśli chcesz, możesz też pokryć nią boki.
  • Całość włóż do lodówki na min. 1 godzinę.
  • Aby wykonać dekorację z czekolady rozpuść ją w kąpieli wodnej, białą i gorzką oddzielni, a następnie rozsmaruj cienką warstwą na arkuszu papieru do pieczenia. Część czekolady wymieszaj ze sobą i również rozsmaruj. Schowaj do lodówki, by czekolada stwardniała. Następnie przy pomocy noża "zeskrobuj" czekoladę, by powstawały "zawijasy". Powstałe dekoracje wbij w powierzchnię lub rozłóż na torcie razem z gotowymi czekoladkami.