Tort czekoladowy z burakami i awokado

2021-03-29
Tort czekoladowy z burakami i awokado
Autor: Shutterstock Tort czekoladowy z burakami i awokado
łatwy
45 min
4

Tort czekoladowy z warzyw to ciekawostka, która nieco zaskakuje, ale też kusi. Tort z burakami i awokado jest pyszny, puszysty i mocno czekoladowy. Kto raz go spróbuje na pewno będzie chciał więcej.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 szklanka puree z upieczonych buraków
  • 3 awokado
  • 1 szklanka miodu
  • 1/3 szklanki oleju
  • ekstrakt waniliowy
  • 150 g gorzkiej czekolady
  •  
  • Oraz:
  • polewa czekoladowa
  • 4 łyżki powideł
  • orzechy i pestki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z proszkiem, kakao i solą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Miąższ awokado rozgnieść lub zmiksować i wymieszać z pure z buraków, miodem, olejem i rozpuszczoną czekoladą.
  • Połączyć mokre i suche składniki w jednolitą masę, przelać do wysmarowanej tłuszczem blaszki i piec 60 min w temperaturze 170 st. C.
  • Po wystudzeniu ciasto przekroić na 2 blaty. Jeden z nich posmarować powidłami i przykryć drugim. Polać ciasto ciepłą polewą i udekorować.