Tort bezowy z kremem czekoladowym i orzechami - przepis na komunię lub urodziny

2021-03-29
Tort bezowy z kremem czekoladowym i orzechami - przepis na komunię lub urodziny
Autor: Shutterstock Tort bezowy z kremem czekoladowym i orzechami to elegancki i doskonały w smaku tort.
trudny
120 min
4

Tort bezowy z kremem czekoladowym i orzechami to eleganckie połączenie idealne na elegancki obiad. Klasyczne połączenie: czekolada i orzechy laskowe. Jeśli dodamy do tego kruchą bezę to zachwyt w oczach gości będzie niezastąpiony. Pyszny tort bezowy oczaruje wszystkich.

 

SKŁADNIKI

  • 6 białek jaj
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubij na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Cały czas ubijając dodaj partiami cukier, skrobię ziemniaczaną i zmielone orzechy laskowe.
  • Formy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na każdej narysuj dwa okręgi (średnica 20 cm), powinny łącznie wyjść cztery.
  • Masę podziel na cztery części i wyłóż na obrysowane okręgi. Piecz 45 minut w temperaturze 140s stopni. Gotowe bezy wystudź.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i dalej lekko ubijaj. Dodawaj stopniowo serek mascarpone mieszając masę drewnianą łyżką. Zobacz czy nie zostały grudki. Dodaj esencję waniliową i startą czekoladę.
  • Masę podziel na cztery części smarując każdy z blatów bezowych.
  • Złóż tort zaczynając od bezy i kończąc na kremie. Wierzch tortu udekoruj zmielonymi orzechami i wiórkami czekoladowymi.
  • Włóż tort na 3 godziny do lodówki.