Orzeźwiający tort z owoców i galaretki PRZEPIS

2021-03-29
Orzeźwiający tort z owoców i galaretki
Autor: thinkstockphotos.com Tort z owoców z galaretką to fantastyczny deser na upalne dni.
łatwy
60 min
4

Gdy żar leje się z nieba, nikt nie ma ochoty na pieczenie tortu. A są okoliczności, w których wypada podać taki deser. Ale przecież wcale nie trzeba go piec. Oto przepis na fantastyczny tort bez pieczenia, nie jest zbyt kaloryczny ani za bardzo słodki, wręcz orzeźwia w upalny letni dzień.

Owocowy tort robimy w małej tortownicy, taka porcja wystarczy dla 8-10 osób. Ilość cukru dopasowujemy do własnych preferencji kulinarnych. Jeśli owoce są słodkie, można ograniczyć jego ilość. Tort byłby naprawdę niskokaloryczny, gdyby nie masło i ser mascarpone. Ale nie da się zastąpić tych składników innymi zawierającymi mniej kalorii.

SKŁADNIKI

  • 2 galaretki truskawkowe lub malinowe
  • 1/2 kg truskawek lub malin
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • małe pudełko mascarpone
  • cytryna
  • biszkopty do wyłożenia tortownicy
  • do dekoracji: pokruszone beziki albo płatki migdałowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw galaretki rozpuszczamy, ale zamiast 1 litra wody, bierzemy co najwyżej szklankę wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia.
  • W tym czasie miksujemy owoce z połową cukru, a następnie mieszamy je z wystudzoną galaretką. Masę owocową wstawiamy do lodówki.
  • Z cytryny (trzeba ją wcześniej umyć w gorącej wodzie) na tarce ścieramy skórkę, z jednej połówki wyciskamy sok.
  • Miękkie masło ucieramy z pozostałym cukrem i mascarpone, na koniec dodajemy skórkę i sok z cytryny. Podczas miksowania masa gęstnieje.
  • Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, przykrywamy je masą z mascarpone.
  • Na to wykładamy tężejącą masę owocową. Tort wkładamy na 2 godziny do lodówki.
  • Wierzch tortu dekorujemy pokruszonymi bezikami albo płatkami migdałowymi.
  • Płatki warto przedtem podprażyć na suchej patelni (a przed wyłożeniem na tort wystudzić). Można też na wierzchu ułożyć świeże owoce.