Marchewkowe ciasto z kokosowym kremem: przepis na bezglutenowy tort

Marchewkowe ciasto z kokosowym kremem: przepis na bezglutenowy tort

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tort można udekorować posiekanymi orzechami i startą marchewką marynowaną w soku cytrynowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Marchewkowe ciasto z kokosowym kremem to pyszne i zdrowe ciasto. Ten łatwy przepis na bezglutenowy tort przyda się każdemu. Krem kokosowy nie jest specjalnie chudy, ale za to pyszny i doskonale pasuje do marchewkowego ciasta. 

Składniki

  • Ciasto:

  • 400 g marchewki, drobno startej

  • 300 g mielonych migdałów

  • 150 g miodu

  • 100 ml oleju roślinnego

  • 65 g wiórków kokosowych

  • 3 duże jajka

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • Krem:

  • 3 puszki pełnotłustego mleka kokosowego, schłodzonego

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • 3 łyżki miodu

  • 40 g wiórków kokosowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zacząć od ciasta. Jajka zmiksować ze szczyptą soli oraz olejem, dodać miód, ponownie miksować. Dodać mielone migdały z proszkiem do pieczenia i cynamonem oraz wiórki kokosowe. Wymieszać.

  • Do ciasta dodać startą marchewkę, ponownie dobrze wymieszać.

  • Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.

  • Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160C i piec przez 1,5 godziny (90 minut).

  • Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić od całkowitego ostudzenia, następnie wyjąć z formy.

  • Przygotować krem. Mleko kokosowe powinno być bardzo dobrze schłodzone, ale nie zamrożone. Płyn zlać i wykorzystać np. do gotowania owsianki. Zestalony tłuszcz przełożyć do naczynia o wysokich ściankach, za pomocą miksera ubić na puszystą masę.

  • Do masy kokosowej dodać wiórki kokosowe, ekstrakt waniliowy oraz miód. Zmiksować. Następnie chłodzić przez 3 godziny w lodówce.

  • Ciasto przekroić w poprzek na 2 blaty. Połowę kremu wyłożyć na dolny blat, wyrównać i przykryć drugim. Wierzch ciasta przykryć pozostałym kremem i udekorować.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,4