Jak zrobić wyśmienity tort ambasador? Podajemy dobry przepis

Jak zrobić wyśmienity tort ambasador? Podajemy dobry przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Chcesz zrobić wytworny tort na urodziny? Polecamy tort ambasador!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Tort ambasador uświetni zarówno eleganckie przyjęcie, jak i kameralny obiad. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, by go przygotować. Wystarczy tylko trzymać się proporcji i przepisu. Sprawdź, jak zrobić wytworny i przepyszny tort ambasador.

Składniki

  • biszkopt:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 torebka kisielu cytrynowego
  • 1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia
  • bułka tarta
  • masa:
  • 50 dag masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 7 żółtek
  • 3 szklanki mleka
  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag rodzynek
  • brzoskwinie w puszce

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka ubij z cukrem (najlepiej na parze).

  • Przez sitko przesiej mąkę, kisiel, proszek do pieczenia. Delikatnie połącz z masą jajeczną.

  • Przełóż ciasto do okrągłej tortownicy (natłuszczonej, posypanej bułką tartą). Piecz ok. 40-50 minut w temperaturze ok. 180-190 stopni Celsjusza.

  • Zagotuj 2,5 szklanki mleka z dodatkiem 1,5 szklanki cukru.

  • Roztrzep żółtka, połącz je z pozostałą częścią zimnego mleka oraz z proszkiem budyniowym. Dodaj gorące mleko z cukrem (wlewaj je powoli, cały czas mieszając). Postaw garnek z masą jajeczno-budyniową na palnik i nie przerywając mieszania, doprowadź masę do zagotowania. Gdy zgęstnieje, zdejmij z palnika. Ostudź.

  • Masło utrzyj na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do niej ugotowany budyń.

  • Podziel masę na dwie równe części. Do pierwszej dosyp kakao, rodzynki i pół tabliczki czekolady (pokrojonej na kosteczki). Dobrze wymieszaj. Drugą część masy połącz z posiekanymi orzechami oraz pokrojonymi brzoskwiniami.

  • Biszkopt przekrój poziomo na dwa płaty. Dolny nasącz syropem z brzoskwiń, rozsmaruj na nim ciemny krem. Nałóż na wierzch drugą warstwę biszkoptu. Nasącz ciasto syropem i rozsmaruj jasny krem.

  • Posyp tort startą czekoladą. Wstaw do lodówki na minimum 5 godzin.