Jak zrobić tort bananowo-czekoladowy? Podajemy sprawdzony przepis

Jak zrobić tort bananowo-czekoladowy? Podajemy sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Tort bananowo-czekoladowy pięknie prezentuje się przyozdobiony plasterkami pomarańczy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Uwielbiasz łakocie? Tort bananowo-czekoladowy na pewno ci posmakuje. Jeżeli myślisz, że ciężko go zrobić to jesteś w błędzie. Wystarczy trochę chęci i pyszny smakołyk będzie gotowy.

Składniki

  • 4 jajka

  • 200 g cukru pudru

  • 70g mąki pszennej

  • 70g mąki ziemniaczanej

  • 250g mascarpone

  • 300g śmietany kremówki

  • 100g gorzkiej czekolady

  • 2-3 banany

  • sok bananowy

  • dżem truskawkowy

  • polewa czekoladowa

  • plasterki pomarańczy do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ubijamy białka jajek na sztywno z odrobiną soli. Potem dodajemy cukier puder i chwilę ubijamy.

  • Wbijamy po jednym żółtku i ubijamy na puch.

  • Wsypujemy przesiane mąki i mieszamy w ósemki łyżką. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy ok. 15-20 min.

  •  Śmietanę kremówkę ubijamy melakserem, aż zgęstnieje. Dodajemy po łyżce serka mascarpone i miksujemy dalej. Dodajemy cukier puder i roztopioną oraz ostudzoną czekoladę.

  • Wkładamy jeden blat do tortownicy, nasączamy 3-4 łyżkami soku bananowego, a potem smarujemy cienką warstwą dżemu. Następnie kładziemy plasterki banana i na to smarujemy masę. Tak przekładamy kolejnym blatem.

  • Całość dekorujemy polewą czekoladową i plasterkami pomarańczy.

Ocena: 0