Bezglutenowy tort czekoladowy na Boże Narodzenie: sprawdzony przepis

Bezglutenowy tort czekoladowy na Boże Narodzenie: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pyszny tort czekoladowy zasmakuje całej rodzinie

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 100 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Czekoladowy tort bez glutenu to idealny deser na Wigilię i święta Bożego Narodzenia. Pokochają go zarówno osoby na diecie bezglutenowej, jak i te, które nie są uczulone na gluten. Oto nasz przepis na bezglutenowy tort świąteczny.

Składniki

  • ciasto:
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 białek
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 1,5 szklanki orzechów laskowych
  • krem:
  • 400 g serka mascarpone
  • 350 g nutelli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • pół szklanki orzechów laskowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zetrzyj gorzką czekoladę na tarce, rozdrobnij orzechy (w specjalnej tarce albo np. blenderze). Białka ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj cukier. W czasie ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Potem delikatnie dodawaj orzechy i czekoladę.

  • Aby upiec tort, potrzebujesz trzech tortownic o średnicy 23 cm. Wyłóż je papierem. Rozłóż masę w tortownicach. Tortownice z masą wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i piecz z termoobiegiem przez 1 godzinę i 15 minut.

  • W tym czasie przygotuj krem – posiekaj orzechy, gorzką czekoladę roztop i przestudź. Z serka mascarpone i nutelli zrób gładką masę. Dodaj do niej orzechy.

  • Gdy ciasto będzie już gotowe, to poskładaj wszystkie składniki. Wyłóż jedną część ciasta i nałóż na nią krem. Przykryj to kolejną częścią ciasta i również nałóż krem, następnie wyłóż trzecią część ciasta i znów nałóż krem! Tak przygotowany tort czekoladowy wstaw na kilka godzin do lodówki.