Pierożki smażone w tłuszczu z morelami

2021-03-29
pierożki na tłusty czwartek z morelami
Autor: Shutterstock Pierożki smażone w głębokim tłuszczu to smaczna alternatywa dla pączków i faworków
łatwy
70 min
4

Karnawałowa tradycja nakazuje, by te ciasteczka były tłuste. Najwyraźniej widać to w tłusty czwartek i ostatki – poprzedzające Wielki Post. Toteż typowe karnawałowe wypieki to często ciastka smażone w głębokim tłuszczu: pączki, faworki, róże karnawałowe. My proponujemy pierożki z morelami smażone w głębokim tłuszczu. 

Ser pleśniowy na boczku z morelą moczona w brandy

Ryż curry z morelami i dodatkiem miodu

Jogurtowa owsianka z kiwi i suszonymi morelami

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 70 g masła
  • torebka drożdży instant
  • skórka starta z cytryny
  • 150 g moreli suszonych
  • szczypta soli
  • smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Morele zalać wrzątkiem, odcedzić po 10-15 minutach. Większe owoce przekroić na pół.
  • Masło stopić, wystudzić. Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, masłem, skórką z cytryny i szczyptą soli, zagnieść na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  • Ciasto rozwałkować na placek grubości 1/2 cm, kieliszkiem wykroić małe krążki. Na środku każdego położyć morelę (lub połówkę moreli), brzegi pierożków dokładnie zlepić.
  • Smalec rozgrzać w rondlu, na gorący tłuszcz wkładać partiami pierożki, smażyć na złoto z obu stron. Osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym, przed podaniem posypać cukrem pudrem.