Klasyczne pączki dla każdego: przepis z Pytania na Śniadanie

2021-03-29
Klasyczne pączki dla każdego: przepis z Pytania na Śniadanie
Autor: Shutterstock Puszyste pączki dla każdego od Kuby i Michała Budników z programu TVP2 Pytanie na Śniadanie 
średni
60 min
4

Klasyczne pączki dla każdego to przepis z programu TVP2 Pytania na Śniadanie. Na Tłusty Czwartek takie pączki z gruszkowym nadzieniem proponują Kuba i Michał Budnikowie. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg mąki pszennej
  • 11 g suchych drożdży
  • 70 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko i jeszcze pół
  • 50 g masła
  • cukier wanilinowy
  • 20 ml spirytusu rektyfikowanego
  • 1 cytryna, otarta skórka i wyciśnięty
  • pół łyżeczki soli
  •  
  • nadzienie z gruszki z rozmarynem:
  • 5 gruszek
  • 50 g cukru
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml białego wina
  •  
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przesianą mąkę wymieszać z drożdżami, dodajemy resztę składników oprócz masła, składniki dokładnie mieszamy i dopiero na sam koniec dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto będzie gotowe gdy będzie gładkie i elastyczne, wtedy należy uformować kulę, włożyć do miski oprószonej mąką i przykryte odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5 godz.
  • Po tym czasie wyrośnięte ciasto możemy wyjąć na blat, krótko wyrobić i można formować niewielkie pączki, które będą musiały jeszcze raz wyrosnąć przez ok 15 minut pozostawione w ciepłym miejscu. 
  • Pora na nadzienie. W rondlu z cukru przygotowujemy karmel, na karmel wrzucamy świeże gałązki rozmarynu do zaparzenia, następnie gruszkę obraną ze skórki i pokrojoną na małe kawałki.
  • Gruszka powinna się dusić na karmelu z rozmarynem do miękkości, w miarę odparowywania płynu dolewamy białe wino i redukujemy do osiągnięcia miękkiej i wilgotnej masy, na koniec dodajemy masło delikatnie je wkręcając i blendujemy tak aby pozostały jeszcze wyczuwalne kawałki gruszki.
  • Wyrośnięte pączki nadziewamy rozmarynową gruszką i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Pączki smażymy w głębokim tłuszczu. Tutaj >> Jak smażyć pączki, żeby się nie przypalały i były ładnie zrumienione [WIDEO]
  • Gotowe pączki obficie oprószyć cukrem pudrem.