Klasyczne pączki dla każdego: przepis z Pytania na Śniadanie

Klasyczne pączki dla każdego: przepis z Pytania na Śniadanie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Puszyste pączki dla każdego od Kuby i Michała Budników z programu TVP2 Pytanie na Śniadanie 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Klasyczne pączki dla każdego to przepis z programu TVP2 Pytania na Śniadanie. Na Tłusty Czwartek takie pączki z gruszkowym nadzieniem proponują Kuba i Michał Budnikowie. 

Pytanie na Śniadanie codziennie rano na antenie TVP2

 

 

Więcej inspirujących przepisów znajdziecie codziennie w porannym programie TVP2 „Pytanie na śniadanie”  

www.pytanienasniadanie.tvp.pl

 

 

 

 

 

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej

  • 11 g suchych drożdży

  • 70 g cukru

  • 250 ml mleka

  • 3 żółtka

  • 1 całe jajko i jeszcze pół

  • 50 g masła

  • cukier wanilinowy

  • 20 ml spirytusu rektyfikowanego

  • 1 cytryna, otarta skórka i wyciśnięty

  • pół łyżeczki soli

  •  

  • nadzienie z gruszki z rozmarynem:

  • 5 gruszek

  • 50 g cukru

  • 2 gałązki świeżego rozmarynu

  • 1 łyżka masła

  • 100 ml białego wina

  •  

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przesianą mąkę wymieszać z drożdżami, dodajemy resztę składników oprócz masła, składniki dokładnie mieszamy i dopiero na sam koniec dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto będzie gotowe gdy będzie gładkie i elastyczne, wtedy należy uformować kulę, włożyć do miski oprószonej mąką i przykryte odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5 godz.

  • Po tym czasie wyrośnięte ciasto możemy wyjąć na blat, krótko wyrobić i można formować niewielkie pączki, które będą musiały jeszcze raz wyrosnąć przez ok 15 minut pozostawione w ciepłym miejscu. 

  • Pora na nadzienie. W rondlu z cukru przygotowujemy karmel, na karmel wrzucamy świeże gałązki rozmarynu do zaparzenia, następnie gruszkę obraną ze skórki i pokrojoną na małe kawałki.

  • Gruszka powinna się dusić na karmelu z rozmarynem do miękkości, w miarę odparowywania płynu dolewamy białe wino i redukujemy do osiągnięcia miękkiej i wilgotnej masy, na koniec dodajemy masło delikatnie je wkręcając i blendujemy tak aby pozostały jeszcze wyczuwalne kawałki gruszki.

  • Wyrośnięte pączki nadziewamy rozmarynową gruszką i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

  • Pączki smażymy w głębokim tłuszczu. Tutaj >> Jak smażyć pączki, żeby się nie przypalały i były ładnie zrumienione [WIDEO]

  • Gotowe pączki obficie oprószyć cukrem pudrem.

Pytanie na Śniadanie codziennie rano na antenie TVP2

 

 

Więcej inspirujących przepisów znajdziecie codziennie w porannym programie TVP2 „Pytanie na śniadanie”  

www.pytanienasniadanie.tvp.pl

 

 

 

Ocena: 5