Jogurtowe racuchy: przepis na puchate placki bez drożdży

Jogurtowe racuchy: przepis na puchate placki bez drożdży

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Puszyste racuszki kuszą łasuchy w każdym wieku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jogurtowe racuchy to prosty przepis na puchate placki bez drożdży. Rolę spulchniacza pełni tu proszek do pieczenia, którego głównym składnikiem jest wodorowęglan sodu. Związek ten wchodzi w silną reakcję z kwasem mlekowym zawartym w jogurcie. W wyniku reakcji produkowane są duże ilości dwutlenku węgla, który unosi ciasto i nadaje mu puszystość. Wypróbuj przepis na puchate racuchy jogurtowe i ciesz się ich smakiem z rodziną i przyjaciółmi!

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki

  • 1 jajko

  • 1 łyżka masła, miękkiego w temperaturze pokojowej

  • 0,5 szklanki jogurtu

  • 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3 łyżki cukru

  • 0,5 łyżeczki soli

  • olej do smażenia

  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka rozmieszać z odrobiną soli, dodać jogurt i ponownie wymieszać. 

  • Z mąki usypać kopczyk, dodać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać, zrobić dołek i dodać jajka wymieszane z jogurtem oraz masło.  Szybko zarobić ciasto.

  • Ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm. Pociąć na kwadraty.

  • Racuchy smażyć na gorącym tłuszczu. 

  • Usmażone placki odsączyć na papierowym ręczniku. 

  • Przed podanie suto oprószyć cukrem pudrem.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1