Jak zrobić oponki drożdżowe? Przepis na pyszne pączki z dziurką :)

2024-01-06
Oponki drożdżowe
Autor: Shutterstock Pyszne oponki drożdżowe to alternatywa dla tradycyjnych pączków na tłusty czwartek
średni
40 min
4

Dieta wegetariańska

W karnawale, a zwłaszcza w Tłusty Czwartek nie liczymy kalorii, a na naszych stołach goszczą tradycyjnie pączki, faworki, róże karnawałowe i wciąż niezmiennie popularne oponki drożdżowe – czyli obcojęzyczne donuty, inna wersja pączków. Podpowiadamy, jak je zrobić, i podajemy sprawdzony przepis na oponki drożdżowe.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 5 dkg drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 ciepła szklanka mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka octu lub alkoholu
  • sól
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże zalać odrobiną ciepłego mleko, dodać jedną łyżkę cukru i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
  • Mąkę przesypać do miski, dodać mleko, żółtka, olej, cukier, cukier waniliowy, sól, ocet lub alkohol oraz zaczyn z drożdży.
  • Składniki wyrobić na jednolitą masę. Odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i za pomocą szklanki i kieliszka wycinać krążki.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  • Po usmażeniu oponki wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym. Gdy przestygną, posypać cukrem pudrem.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl

Przeczytaj także:

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

Oponki serowe: przepis na błyskawiczne pączki z gotowego twarogu [WIDEO]

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą

Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ Z PRZEPISAMI!