Jak zrobić oponki drożdżowe? Przepis na pyszne pączki z dziurką [WIDEO]

Jak zrobić oponki drożdżowe? Przepis na pyszne pączki z dziurką [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne oponki drożdżowe to alternatywa dla tradycyjnych pączków na Tłusty Czwartek

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

W Tłusty Czwartek nie liczymy kalorii, a na naszych stołach goszczą tradycyjnie pączki, faworki, róże karnawałowe i wciąż niezmiennie popularne oponki drożdżowe – czyli obcojęzyczne donuty, inna wersja pączków. Podpowiadamy, jak je zrobić, i podajemy sprawdzony przepis na oponki drożdżowe.

Zobacz także: Oponki serowe: przepis na błyskawiczne pączki z gotowego twarogu [WIDEO]

Polecamy także: Pączki z lukrem i skórką pomarańczową   Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą   Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Składniki

  • 2 szklanki mąki

  • 5 dkg drożdży

  • 2 żółtka

  • 1 ciepła szklanka mleka

  • 3 łyżki oleju

  • 4 łyżki cukru

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

  • 1 łyżka octu lub alkoholu

  • sól

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże zalać odrobiną ciepłego mleko, dodać jedną łyżkę cukru i wymieszać. Odstawić na 15 minut.

  • Mąkę przesypać do miski, dodać mleko, żółtka, olej, cukier, cukier waniliowy, sól, ocet lub alkohol oraz zaczyn z drożdży.

  • Składniki wyrobić na jednolitą masę. Odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce.

  • Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i za pomocą szklanki i kieliszka wycinać krążki.

  • Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

  • Po usmażeniu wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym. Gdy przestygną, posypać cukrem pudrem.

 Przeczytaj także: Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ Z PRZEPISAMI!

Ocena: 3,4