Faworki na pianie: przepis na chrust nie wymagający ubijania ciasta

Faworki na pianie: przepis na chrust nie wymagający ubijania ciasta

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Faworki z pianą są kruche i delikatne, a ciasto nie wymaga ubijania.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Faworki na pianie to jedna z odmian tradycyjnego karnawałowego chrustu, wypieku, który od niepamiętnych lat gości na polskich stołach w okresie karnawału. W naszym przepisie na faworki pojawia się piana z białek. Dzięki jej dodatkowi ciasto na faworki nie wymaga ubijania.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 25 dag mąki
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę

  • Do piany dodajemy żółtka utarte wcześniej z cukrem pudrem.

  • Dosypujemy tyle mąki, ile wchłonie ciasto, tak, by dało się zagnieść, a później cienko rozwałkować.

  • Rozwałkowane cieniutko ciasto kroimy w paski długości 10 cm i szerokości 2,5–3 cm. Na środku każdego robimy nożem nacięcie, przez które przeciągniemy na drugą stronę koniec paska.

  • Uformowane faworki smarujemy cieniutką warstwą żółtka, a gdy podeschnie, wrzucamy na gorący olej i smażymy, aż nabiorą lekko złotej barwy.

  • Delikatnie wyjmujemy za pomocą widelca i układamy do odsączenia nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Lekko przestudzone układamy na tacy, posypując cukrem pudrem.