Faworki: gwiazda karnawałowego stołu

Faworki: gwiazda karnawałowego stołu

Faworki - chrupiące ciastka, które jada się w karnawale.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Faworki, inaczej zwane chrustem, to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem. Bardzo ważnym składnikiem ciasta faworkowego jest ocet lub spirytus, który zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu. Faworki najczęściej spożywane są w czasie karnawału, tłustego czwartku lub na ostatki.

Składniki

  • 5 żółtek
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • szczypta soli
  • łyżka spirytusu lub octu 6 proc.
  • 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany 18 proc.
  • smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiać, dodać żółtka, spirytus, śmietanę i szczyptę soli.

  • Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, następnie kilkakrotnie ,,zbić" ciasto wałkiem aż pojawią się pęcherzyki powietrza.

  • Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około godzinę.

  • Schłodzone ciasto bardzo cieniutko rozwałkować.

  • Wykrawać podłużne prostokąty, każdy naciąć pośrodku wzdłuż i formować faworki przewlekając jeden koniec prostokąta przez wycięty otwór.

  • Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor, osączać gotowe ciastka na ręczniku papierowym.

  • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.