Dietetyczne faworki z piekarnika: przepis na pieczony chrust

Dietetyczne faworki z piekarnika: przepis na pieczony chrust
Autor: Shutterstock Faworki pieczone są zdrowsze od smażonych
łatwy
45 min
4

Dieta dietą, a karnawał karnawałem. Faworki z piekarnika to sprytny sposób na nieco odchudzony chrust. Przepis na pieczone faworki to łatwiejsze rozwiązanie, niż smażenie ciasta. W ten sprytny sposób nie tylko unikamy zbędnych centymetrów w pasie, ale także zapachu smażeniny w całym mieszkaniu. Smaczne 2 w 1.

Faworki, znane także pod nazwą chrust lub jaworki, to tradycyjne polskie ciasto przygotowywane głównie podczas karnawału. Są to chrupiące ciasteczka, które są smażone, a następnie posypane cukrem pudrem. Faworki mają charakterystyczny kształt w formie skomplikowanego splotu, co sprawia, że wyglądają jak delikatne koronki.

Podstawowe składniki faworków obejmują mąkę, jajka, cukier, masło, śmietanę, a czasami również spirytus lub ocet spirytusowy. Ciasto jest wyrabiane, rozwałkowywane na cienki placek, a następnie krojone w pasy i przewijane przez otwór na środku, aż uzyskuje się charakterystyczny wzór. Po tym ciasto jest smażone na głębokim oleju, aż stanie się złociste i chrupiące.

Faworki są tradycyjnym przysmakiem podawanym zwłaszcza podczas tłustego czwartku, który kończy karnawał przed Wielkim Postem. Są one także popularne na różnych festiwalach i uroczystościach rodzinnych. Często są podawane posypane cukrem pudrem, ale niekiedy można spotkać wersje z dodatkiem miodu czy lukru.

Zobacz GALERIĘ - faworki, chrusty, chruściki - 10 genialnych przepisów

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka (ok. 25 g) masła
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • cukier puder do posypania (można wymieszać z cukrem waniliowym)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy w misce ze śmietaną.
  • Wbijamy żółtka, dodajemy schłodzone masło, proszek do pieczenia, sól i spirytus, a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy w folię lub wkładamy do szczelnego pojemnika i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  • Po schłodzeniu ciasto kilkanaście razy uderzamy wałkiem, za każdym razem po rozpłaszczeniu ciasta, składamy je na pół i powtarzamy czynność. W ten sposób wtłoczymy w ciasto trochę powietrza.  
  • Ciasto wałkujemy cienko, na grubość zaledwie 3 mm. Należy pamiętać, aby ciasto podsypywać mąką jak najmniej, tylko jeśli naprawdę jest to konieczne. Inaczej faworki będą twarde. 
  • Z ciasta wykrawamy wąskie prostokąty o rozmiarach mniej więcej 3 cm na 15 cm i na środku robimy nacięcie na długość 4-5 cm. Jeśli chcemy aby brzegi faworków miały falowany kształt, możemy w tym celu użyć radełka. 
  • Jeden węższy brzeg prostokąta przekładamy przez otwór, tak aby uzyskać charakterystyczny dla faworków kształt.
  • Faworki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstępy między faworkami mogą być niewielkie. 
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 8 minut w temperaturze 180°C. 
  • Faworki posypujemy cukrem pudrem dopiero wtedy, gdy ostygną.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej