Chrust: przepis na tradycyjny tłustoczwartkowy wypiek [WIDEO]

Chrust: przepis na tradycyjny tłustoczwartkowy wypiek [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrust jest najlepszy, gdy wykonamy go samodzielnie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Chrust to jeden z tradycyjnych ostatkowych wypieków. W tym roku przygotujmy go własnoręcznie – będzie o niebo lepszy od kupionego w sklepie! O ile pączki nie każdemu wychodzą, faworki są o wiele prostsze w przygotowaniu, równie smaczne, a może nawet lepsze.

Polecamy również: Róże karnawałoweFaworki czyli domowy chrustPączki z lukrem i białą czekoladą oraz Karnawałowe muffinki

Składniki

  • 3 żółtka

  • 1 czubata łyżka masła

  • 25 dag mąki

  • 1/4 szklanki śmietany (najlepiej 22 proc.)

  • kieliszek spirytusu

  • sól

  • cukier puder

  • olej lub smalec do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę łączymy z masłem, dodajemy żółtka, spirytus, śmietanę i szczyptę soli, następnie wyrabiamy ciasto.

  • Formujemy kulę, a następnie wałkiem ubijamy ją przez ok. 15 min, aż zaczną pojawiać się na niej pęcherzyki powietrza.

  • Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę.

  • Następnie rozwałkowujemy je na bardzo cienkie placki, od czasu do czasu podsypując mąką.

  • Rozwałkowane ciasto kroimy na paski o szerokości ok. 3 cm i długości ok. 8 cm.

  • W środku każdego paska robimy nacięcie i przekładamy przez nie jeden bok, formując charakterystyczne warkocze.

  • Tak powstałe faworki smażymy na głębokim, rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

  • Upieczone faworki wykładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu.

  • Posypujemy cukrem pudrem.

Ocena: 0