Tarta z mirabelkami: przepis na kruche ciasto ze śliweczkami

Tarta z mirabelkami: przepis na kruche ciasto ze śliweczkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mirabelkowa tarta idealnie wpisuje się w kawę pitą w letnie, leniwe popołudnie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tarta z mirabelkami to łatwy przepis na pyszny letni deser. Mirabelki to drobne żółte lub rumiane, drobne śliwki, które dojrzewają w połowie lata. Śliweczki mają charakterystyczny kwaśny smak. W połączeniu z najlepszym maślanym ciastem kruchym i obficie oprószone cukrem pudrem stają się wytwornym deserem - idealnym na ciepłe popołudnie. We francuskiej Lotaryngii ten rodzaj tarty uznawany jest za symbol regionalnej kuchni. Wypróbujcie ten przepis i delektujcie się smakiem orzeźwiających mirabelek w cieniu drzew.  

Składniki

  • 400 g mirabelek, wymytych, pozbawionych pestek

  • 200 g mąki

  • 100 g masła

  • 75 g cukru

  • 2 żółtka

  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika, mieszanki mielonego cynamonu, goździków, kardamonu, pieprzu

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw należy przygootwać ciasto na spód tarty. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i masło pokrojone w kosteczkę. Posiekać nożem lub w malakserze, a potem zagniatać palcami, aż otrzymamy sypkie, pozbawione grudek masła ciasto, nieco podobne do okruchów chleba. Dodać żółtka, szybko zagnieść i uformować kulę. Odstawić na 30 minut do lodówki. Więcej o technice przygotowywania w Tajemnica idealnego ciasta kruchego. Jak zrobić najlepsze kruche ciasto?

  • Po upływie pół godziny ciasto rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć  nim płaską formę do tarty, nakłuć widelcem, przykryć papierem, na który wysypać suszony groch lub specjalny porcelanowy groszek. Piec przez 15 minut w temp. 200°C, a następnie usunąć papier razem z grochem.

  • Podpieczoną tartę oprószyć przyprawą do piernika, a następnie ułożyć koliście mirabelki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez 35 minut.

  • Podawać tartę oprószoną cukrem pudrem. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5