Tarta z borówką amerykańską: przepis na ciasto z owocami

Tarta z borówką amerykańską: przepis na ciasto z owocami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Tarta z borówkami - pyszne ciasto sezonowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Owoce borówki amerykańskiej są większe od leśnych jagód i mogą być nieco dłużej przechowywane. Latem warto więc przyrządzić z nich coś słodkiego - np. ciasto owocowe. Podajemy przepis na sezonową tartę z borówkami amerykańskimi.

Składniki

  • ciasto:

  • 125 g zimnego masła

  • 250 g mąki pszennej

  • 1 żółtko

  • 2 łyżki cukru pudru

  • szczypta soli

  • masa:

  • 3 łyżki dżemu jagodowego

  • 250 g serka mascarpone

  • 250 g śmietany kremówki 30 proc.

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 200 g borówek amerykańskich

  • galaretka do polania tarty

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zimne masło posiekać z mąką, żółtkiem, cukrem pudrem i szczyptą soli. Wyrobić i uformować w kulę. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.

  • Formę do tarty natłuścić, ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. i piec ok. 20 minut. Wystudzić.

  • W jednej misce ubić śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. W drugiej misce utrzeć mascarpone, dodawać do niego po łyżce ubitej kremówki, aż do uzyskania jednolitej masy.

  • Tartę posmarować dżemem, następnie wyłożyć masę, a na wierzch owoce. Polać tężejącą galaretką i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.

Nie używaj margaryny, tylko dobrej jakości masło. Im lepsze masło, tym ciasto będzie bardziej odporne na wilgoć.

Odpowiednio schłodź ciasto w lodówce, dzięki temu zgęstnieje i łatwiej się rozwałkuje.

Tarty najlepiej piec w płytkiej formie z wyjmowanym dnem - ciasto łatwiej później wyłożyć na talerz.

Ocena: 0