Tarta winogronowa - przepis na pyszne ciasto

2021-03-29
Tarta winogronowa
Autor: Marcin Czechowicz tarta winogronowa - przepyszne ciasto.
łatwy
40 min
4

tarta to łatwe i smaczne ciasto kruche z owocami. Dzięki owocom wygląda bardzo dekoracyjnie i jest lekkie w smaku.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • jajko
  • łyżka śmietany
  • 75 g margaryny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pół szklanki cukru
  • 10 g mąki (do masy)
  • pół litra mleka
  • winogrona

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Margarynę poszatkować z mąką i cukrem.
  • Dodać śmietanę i jajko, zagnieść ciasto, odstawić na pół godziny do lodówki.
  • Nagrzać piekarnik do 180°C.
  • Wysmarować blachę margaryną, posypać bułką tartą i uformować ciasto.
  • Włożyć do piekarnika
  • Żółtka utrzeć mikserem z cukrem na jednolitą masę.
  • Dodać mąkę i ucierać przez chwilę, wlać mleko i postawić na wolny ogień.
  • Gotować przez 10 min, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
  • Odstawić z ognia.
  • Powoli wyłożyć na upieczone ciasto.
  • Udekorować winogronami.