Tarta winogronowa - przepis na pyszne ciasto

Tarta winogronowa - przepis na pyszne ciasto

Autor Zdjęcia: Marcin Czechowicz

tarta winogronowa - przepyszne ciasto.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

tarta to łatwe i smaczne ciasto kruche z owocami. Dzięki owocom wygląda bardzo dekoracyjnie i jest lekkie w smaku.

Składniki

  • 2 szklanki mąki

  • pół szklanki cukru pudru

  • 3 żółtka

  • jajko

  • łyżka śmietany

  • 75 g margaryny

  • 2 łyżki bułki tartej

  • pół szklanki cukru

  • 10 g mąki (do masy)

  • pół litra mleka

  • winogrona

Przygotowanie krok po kroku:

  • Margarynę poszatkować z mąką i cukrem.

  • Dodać śmietanę i jajko, zagnieść ciasto, odstawić na pół godziny do lodówki.

  • Nagrzać piekarnik do 180°C.

  • Wysmarować blachę margaryną, posypać bułką tartą i uformować ciasto.

  • Włożyć do piekarnika

  • Żółtka utrzeć mikserem z cukrem na jednolitą masę.

  • Dodać mąkę i ucierać przez chwilę, wlać mleko i postawić na wolny ogień.

  • Gotować przez 10 min, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.

  • Odstawić z ognia.

  • Powoli wyłożyć na upieczone ciasto.

  • Udekorować winogronami.

Ocena: 0