Tarta na słodko

2021-03-29
Tarta na słodko
Autor: Shutterstock Tarta to świetny pomysł na zakończenie wyśmienitego obiadu
łatwy
30 min
4

Tarta na słodko to doskonały deser lub podwieczorek. Nadzieniem tarty na słodko są najczęściej świeże owoce sezonowe z bitą śmietaną lub masą budyniową. Chociaż prawdę mówiąc, możesz dodać do tego prostego smacznego ciasta to, na co masz ochotę.

SKŁADNIKI

  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • jajko
  • łyżka kwaśnej śmietany lub zimnej wody
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Posiekać na stolnicy mąkę z tłuszczem.
  • Dodać jajko, śmietanę i szczyptę soli.
  • Do wyrobienia ciasta należy używać wyłącznie noża, rękami jedynie zlepia się składniki.
  • Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.
  • Schłodzonym ciastem wykleić nasmarowaną tłuszczem formę (razem z bokami).
  • Spód nakłuć widelcem i wstawić na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
  • Na wcześniej upieczonym i wystudzonym spodzie ułożyć bitą śmietanę i świeże owoce sezonowe.