Tarta na słodko

Tarta na słodko

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tarta to świetny pomysł na zakończenie wyśmienitego obiadu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tarta na słodko to doskonały deser lub podwieczorek. Nadzieniem tarty na słodko są najczęściej świeże owoce sezonowe z bitą śmietaną lub masą budyniową. Chociaż prawdę mówiąc, możesz dodać do tego prostego smacznego ciasta to, na co masz ochotę.

Składniki

  • 30 dag mąki

  • 15 dag masła

  • jajko

  • łyżka kwaśnej śmietany lub zimnej wody

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Posiekać na stolnicy mąkę z tłuszczem.

  • Dodać jajko, śmietanę i szczyptę soli.

  • Do wyrobienia ciasta należy używać wyłącznie noża, rękami jedynie zlepia się składniki.

  • Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.

  • Schłodzonym ciastem wykleić nasmarowaną tłuszczem formę (razem z bokami).

  • Spód nakłuć widelcem i wstawić na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.

  • Na wcześniej upieczonym i wystudzonym spodzie ułożyć bitą śmietanę i świeże owoce sezonowe.

Ocena: 3,5