Lekka tarta cytrynowa

Lekka tarta cytrynowa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Lekka tarta cytrynowa to deser doskonały

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Lekka tarta cytrynowa to efektowny deser przez cały rok. Kruche ciasto rozpływające się w ustach i orzeźwiająca cytrynowa masa to idealne połączenie. Tarta cytrynowa świetnie pasuje do kawy i czarnej herbaty.  W tarcie cytrynowej zagustują i dzieci, i dorośli. 

Składniki

  • Ciasto kruche:

  • 15 dag mąki

  • 10 dag masła

  • 5 dag cukru

  • 1 żółtko

  • sól

  • do posypania ciasta: 1 łyżka cukru pudru

  • do dekoracji ciasta: 8-10 plasterków cytryny

  •  

  • Masa cytrynowa:

  • 2 cytryny

  • 1 szklanka cukru

  • 15 dag masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotować kruche ciasto: mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem. Następnie dodać żółtko, cukier, szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto.

  • Przygotowujemy masę. Cytryny szorujemy szczoteczką, parzymy. Na tarce z małymi otworkami ścieramy skórkę z cytryn, po czym wyciskamy sok.

  • Masło topimy na patelni.

  • Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy sok z cytryny. Pod koniec ubijania dodajemy skórkę, letnie masło i starannie całość mieszamy.

  • Tortownicę wylepiamy kruchym ciastem i wlewamy do środka masę cytrynową.

  • Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 30-40 minut.

  • Gotowy wypiek studzimy, posypujemy cukrem pudrem i przybieramy cienko pokrojonymi plasterkami cytryny.

Ocena: 4