Lekka tarta cytrynowa

2023-04-17
Lekka tarta cytrynowa
Autor: Shutterstock Lekka tarta cytrynowa to deser doskonały
średni
45 min
4

Lekka tarta cytrynowa to efektowny deser, który smakuje przez cały rok. Kruche ciasto rozpływające się w ustach i orzeźwiająca cytrynowa masa to idealne połączenie. Tarta cytrynowa świetnie pasuje do kawy i czarnej herbaty.  W tarcie cytrynowej zagustują i dzieci, i dorośli. 

SKŁADNIKI

  • Ciasto kruche:
  • 15 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 1 żółtko
  • sól
  • do posypania ciasta: 1 łyżka cukru pudru
  • do dekoracji ciasta: 8-10 plasterków cytryny
  •  Masa cytrynowa:
  • 2 cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag masła
  • 3 jajka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować kruche ciasto: mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem. Następnie dodać żółtko, cukier, szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto.
  • Przygotowujemy masę. Cytryny szorujemy szczoteczką, parzymy. Na tarce z małymi otworkami ścieramy skórkę z cytryn, po czym wyciskamy sok.
  • Masło topimy na patelni.
  • Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy sok z cytryny. Pod koniec ubijania dodajemy skórkę, letnie masło i starannie całość mieszamy.
  • Tortownicę wylepiamy kruchym ciastem i wlewamy do środka masę cytrynową.
  • Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 30-40 minut.
  • Gotowy wypiek studzimy, posypujemy cukrem pudrem i przybieramy cienko pokrojonymi plasterkami cytryny.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego