Wyborna szynka z chrupiąca skórką

Wyborna szynka z chrupiąca skórką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Własnoręcznie przygotowana szynka z chrupiącą skórką to znakomita alternatywa dla sklepowych wędlin.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Tak upieczona szynka z chrupiąca skórką smakuje rewelacyjnie pokrojona cienko na kanapkach. Warto poeksperymentować ze składnikami skorupki i przygotować szynkę w różnych wersjach. Świetnie smakuje szynka ze skórką z siekanego rozmarynu, suszonego czosnku, kolorowego pieprzu oraz parmezanu.

Składniki

  • 2 kg szynki surowej

  • 2 szklanki pokruszonego razowego chleba

  • 3 łyżki miodu

  • kilka goździków

  • sól i pieprz

  • 0,5 szklanki bulionu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szynkę ponacinaj po skosie w kratkę, w każde "oczko" wbij 1 goździk.

  • Włóż mięso do naczynia żaroodpornego, posól i popieprz, zalej bulionem.

  • Rozgrzej piekarnik do 190 st.C., wstaw mięso i piecz ok. 2,5 godziny, co jakiś czas polewaj wierzch sosem.

  • Chleb wymieszaj z miodem i masą posmaruj szynkę pod koniec pieczenia.

  • Trzymaj w piekarniku do momentu aż na mięsie utworzy się chrupiąca skorupka.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5