Wyborna szynka z chrupiąca skórką

2021-03-29
Szynka z chrupiąca skórką
Autor: Shutterstock Własnoręcznie przygotowana szynka z chrupiącą skórką to znakomita alternatywa dla sklepowych wędlin.
łatwy
30 min
4

Tak upieczona szynka z chrupiąca skórką smakuje rewelacyjnie pokrojona cienko na kanapkach. Warto poeksperymentować ze składnikami skorupki i przygotować szynkę w różnych wersjach. Świetnie smakuje szynka ze skórką z siekanego rozmarynu, suszonego czosnku, kolorowego pieprzu oraz parmezanu.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 kg szynki surowej
  • 2 szklanki pokruszonego razowego chleba
  • 3 łyżki miodu
  • kilka goździków
  • sól i pieprz
  • 0,5 szklanki bulionu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szynkę ponacinaj po skosie w kratkę, w każde "oczko" wbij 1 goździk.
  • Włóż mięso do naczynia żaroodpornego, posól i popieprz, zalej bulionem.
  • Rozgrzej piekarnik do 190 st.C., wstaw mięso i piecz ok. 2,5 godziny, co jakiś czas polewaj wierzch sosem.
  • Chleb wymieszaj z miodem i masą posmaruj szynkę pod koniec pieczenia.
  • Trzymaj w piekarniku do momentu aż na mięsie utworzy się chrupiąca skorupka.