Szynka peklowana: przepis. Jak zapeklować szynkę?

Szynka peklowana: przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dobrze przyrządzona szynka peklowana to prawdziwy przysmak.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Szynka domowa to doskonały pomysł na święta, ale nie tylko. Domowa szynka - zapeklowana samodzielnie, a następnie gotowana, wędzona lub pieczona może być podawana na zimno lub ciepło. Nie zawiera konserwantów i substancji zwiększających wagę wyrobu, jest wolna od chemii i o wiele bardziej dietetyczna niż kupne wyroby.

Polecamy także: Peklowanie mięsa: co to znaczy peklować?  oraz  Domowa szynka gotowana z ziołami

Składniki

  • 5 kg szynki wieprzowej

  • 15 dag soli

  • 1 dag saletry (lepiej jeszcze zastąpić sól i saletrę peklosolą)

  • 15 ziaren pieprzu

  • 15 ziaren ziela angielskiego

  • 5 ziaren jałowca

  • 3-4 goździki

  • 5 liści laurowych

  • łyżeczka kolendry

  • łyżeczka rozmarynu

  • 1 dag cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z szynki wytnij kość i usuń nadmiar tłuszczu. Zmiażdżone w moździerzu przyprawy wymieszaj z cukrem i saletrą.

  • Połową tej mieszanki natrzyj mięso, ułóż ciasno w naczyniu, przyciśnij deską, obciąż i pozostaw 2 dni w temperaturze pokojowej.

  • Zagotuj 2.5 l wody z pozostałymi przyprawami, gdy ostygnie, zalej nią szynkę i pozostaw w chłodzie na 3 tygodnie. Co kilka dni mięso obracaj, żeby się równomiernie zapeklowało.

  • Wyjmij z zalewy, opłucz, starannie osącz, ciasno zwiń i osznuruj (jak baleron) lnianym lub bawełnianym sznurkiem. Zapeklowaną szynkę można następnie ugotować, upiec lub uwędzić.

Ocena: 2,7