Pieczona szynka: jak upiec szynkę? [przepis]

Pieczona szynka: jak upiec szynkę? [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pieczona szynka jest nie tylko smaczniejsza, ale i zdrowsza od tej kupionej w sklepie

Szynka pieczona to doskonały pomysł na danie obiadowe, gdy podawana jest na ciepło. Schłodzona zastąpi sklepową wędlinę, od której jest o wiele zdrowsza, bo nie zawiera "ulepszaczy" i konserwantów. Podczas pieczenia wytapia się z niej także szkodliwy tłuszczyk i pozostaje odchudzone w ten sposób soczyste mięso. Jak zrobić pieczoną szynkę? Podajemy łatwy przepis krok po kroku.

Przygotowanie pieczonej szynki nie jest zarezerwowane dla kulinarnych mistrzów. Poradzi sobie z tym każdy. Podczas pieczenia szynki w kuchni rozchodzi się aromatyczny zapach kminku. Niektórzy mogą nie lubić kminku – lekko piekącego, o korzennym smaku. Ale jako przyprawa do pieczonej szynki jest niezastąpiony.

Jak upiec szynkę krok po kroku?

Potrzebujemy przede wszystkim ładnego kawałka szynki bez kości (w niektórych sklepach sprzedawane są nawet kawałki odtłuszczone). Dobrze ją upieczemy, jeśli wykonamy następujące czynności:

  • Na początek myjemy szynkę i osuszamy ręcznikiem papierowym.

  • Następnie nacieramy solą do peklowania.

  • Przygotowujemy zaprawę: łyżeczkę zmielonego pieprzu, łyżeczkę rozgniecionych owoców jałowca, 3 rozgniecione ząbki czosnku, łyżeczkę kminku, 3-4 pokruszone liście laurowe mieszamy z olejem. Nacieramy tym szynkę i wstawiamy na noc do lodówki.

  • Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w temperaturze ok. 200ºC przez ok. 2 godziny (1 godz na kg mięsa). Na początek piekarnik może być rozgrzany nawet do 220 stopni.

  • Po ok. 15 minutach polewamy szynkę kilkoma łyżkami zimnej wody. Później w trakcie pieczenia powtarzamy to kilkakrotnie, mniej więcej co kwadrans.