Jamon serrano: jak serwować szynkę serrano?

2016-08-29 17:16

Szynka serrano sama w sobie jest wyśmienitym hiszpańskim przysmakiem. Wystarczy ją pokroić w cieniutkie plastry i już można serwować na talerzu. Ale może być też składnikiem wielu pysznych i zdrowych dań. Sprawdź, jak można wykorzystać hiszpańską jamon serrano!

jak-serwowac-szynke-serrano.jpg
Autor: photos.com Jamon serrano odcina się z udźca bardzo ostrym nożem - szynka powinna być serwowana w cieniutkich plastrach

Jak podawać jamon serrano?

Szynka serrano może być serwowana jako przystawka. Oczywiście podawana jest na zimno. W takim wydaniu lepiej nie wykładać plastra gotowej wędliny z paczki, tylko pokusić się o poczęstowanie gości mięsem bezpośrednio odcinanym z udźca.

Aby przystawka była wykwintna i smaczna, wystarczy odciąć prostokątny, cienki plaster mięsa i ułożyć go na średniej wielkości talerzu. Do odcinania plastra wędliny niezbędny jest niezwykle ostry nóż. Ważne, by goście nie dostali skrawków mięsa, tylko wykwinty kawałek. Do takiej wędliny można dodać kawałek świeżego pieczywa lub twardego sera. Ale nie jest to konieczne.

Szynkę serrano zwykle serwuje się jako wędlinę do kanapek lub dodatek do delikatnych sałat i pizzy. Jamon serrano dobrze smakuje z rukolą, szpinakiem, melonem, a także w połączeniu z pleśniowymi lub twardymi serami. Lepiej nie zabijać jej wspaniałego smaku majonezem, musztardą czy ketchupem!