Szparagi w sosie remoulade

2021-03-29
Szparagi w sosie remoulade
Autor: Shutterstock Szparagi w sosie remoulade to świetna propozycja na wiosenny obiad.
łatwy
30 min
4

Szparagi w sosie remoulade to to szybkie w przygotowaniu danie, które zachwyci niejednego smakosza. Połączenie delikatnego smaku szparagów z lekko ostrym i świeżym dzięki zieleninie sosem to propozycja zarówno na wiosenny obiad, jak i małą przystawkę.

Jak gotować szparagi? Gotowanie szparagów: INSTRUKCJA

 

Szparagi są źródłem wielu witamin i minerałów -witamin C, K i witamin z grupy B, potasu, magnezu, żelaza, selenu i fosforu. Asparagina zawarta w szparagach działa przeczyszczająco i moczopędnie, pobudzając pracę nerek. Szparagi zawierają również kwas foliowy regulujący rozwój komórek i działający łagodząco na układ nerwowy.  Kwas foliowy jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, jego niedobór może skutkować wystąpieniem wad wrodzonych u noworodka.

SKŁADNIKI

  • 2 wiązki szparagów
  • łyżeczka masła
  • sól i cukier
  • Sos remoulade:
  • pół szklanki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • posiekany koperek, szczypiorek i natka - po 1 łyżeczce
  • 2 jaja na twardo
  • sól i biały pieprz do smaku
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi ugotować w wodzie z sola i cukrem
  • Majonez zmieszać z musztardą, zieleniną, posiekanymi drobno jajkami, przyprawić solą i pieprzem
  • Szparagi podawać polane obficie sosem