Szparagi w sosie cytrusowym z prażonymi migdałami - dodatek do kurczaka lub ryby

Szparagi w sosie cytrusowym z prażonymi migdałami - dodatek do kurczaka lub ryby

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szparagi w sosie cytrusowym z prażonymi migdałami - doddatek do kurczaka lub ryby

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szparagi w sosie cytrusowym stanowią doskonały dodatek do grillowanego kurczaka lub ryby.

Składniki

  • 2 łyżki pokrojonych migdałów
  • 700-900 g pędów szparagów, umytych, z obciętą końcówką
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • gruba sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Migdały opiecz w płytkim rondlu, aż się zrumienią (4-5 minut).

  • Szparagi obierz, jeśli trzeba, ugotuj na parze (4-5 minut), aż staną się miękkie (ale nie rozmiękłe).

  • W osobnym naczyniu ubij skórkę pomarańczową, soki z pomarańczy i cytryny, oliwę oraz przyprawy (do smaku).

  • Tak przyrządzonym sosem polej szparagi a także rybę lub kurczaka i posyp migdałami.