Szparagi w kruchym cieście

2021-03-29
Szparagi w kruchym cieście
Autor: Shutterstock Szparagi w kruchym cieście smakują wybornie.
łatwy
60 min
4

Szparagi znakomicie smakują jako samodzielne danie, ale w sezonie warto z nimi nieco poeksperymentować. Polecamy szparagi zapiekane w kruchym cieście. Są pyszne.

Odśwież swoją szafę już teraz - z rabatem! Promocje na modę w najlepszym wydaniu na stronie bonprix rabaty.

SKŁADNIKI

  • szparagi
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • kostka masła lub margaryny do pieczenia
  • łyżka grubej soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto: Sypkie składniki mieszamy. Dodajemy do tego kostkę masła lub margaryny, którą kroimy nożem na drobne części. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy ją do lodówki na pół godziny.

    Jak ciasto się schłodzi, rozwałkowujemy je na stolnicy. Wykrawamy paski, którymi owijamy każdy ze szparagów lub łączymy tym ciastem jak wstążką po dwa lub trzy.
  • Przygotowane wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

    Szparagi w kruchym cieście serwujemy na ciepło z sosem jogurtowym.