Zapiekanka z szynki i szparagów

2021-03-29
Zapiekanka z szynki i szparagów
Autor: Shutterstock Zapiekanka z szynki i szparagów to pyszne danie dla całej rodziny. 
łatwy
20 min
4

Przepisów na dania ze szparagów jest co niemiara! Ciekawe pomysły kulinarne na szparagi w zasadzie rodzą się same, bo to warzywo stwarza mnóstwo możliwości kulinarnych.  Zapiekankę z szynki i szparagów przyrządza się łatwo i na różne sposoby.  Podsuwamy dobry przepis!

SKŁADNIKI

  • 600 g szparagów
  • 100 g wędzonej szynki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki wody
  • 250 ml śmietany
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi białe cienko obieramy – od główki do dołu. Zdrewniałe części odłamujemy lub odcinamy. Jeśli używamy szparagów zielonych, nie musimy ich obierać.
  • Szparagi wiążemy w niewielkie pęczki. Wstawiamy je do osolonego wrzątku, pionowo, tak aby główki wystawały ponad powierzchnię wody. Zielone szparagi gotujemy krócej niż białe, około 10 minut. Mąkę przesmażamy na maśle, dodajemy śmietanę i wodę. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut.
  • Do sosu wrzucamy pokrojoną szynkę. Ugotowane i odsączone szparagi układamy na spodzie naczynia żaroodpornego. Jajka kroimy w plasterki i wykładamy na szparagi. Solimy do smaku.
  • Całość zalewamy sosem śmietanowym, posypujemy tartym parmezanem i bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200˚C przez 20 minut.