Zjawiskowa szarlotka z jabłkowymi różyczkami

Zjawiskowa szarlotka z jabłkowymi różyczkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Szarlotka z jabłkowymi różyczkami wygląda zjawiskowo, ale jej przygotowanie nie jest trudne. Największy kłopot może sprawiać zwinięcie różyczek ze specjalnie spreparowanych półplasterków jabłka. Ale jeśli będziecie postępować zgodnie z instrukcją wszystko się uda. 

Składniki

  • 300 g mąki

  • 200 g cukru drobnego

  • 150 g masła

  • 3 jajka

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 szczypta soli

  • 1 cytryna, tylko otarta skórka

  • 4-6 dużych jabłek o czerwonej skórce

  • cukier puder do posypania

  • oraz na syrop

  • 400 ml wody

  • 200 g cukru

  • 1 szczypta cynamonu sproszkowanego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłka umyć, nie obierać. Jabłka przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić na półplasterki grubości 2 mm. Na przygotowanie jednej różyczki potrzeba około 7 półplasterków. Grube lub nierówne kawałki będą wykorzystanie do nadzienia szarlotki. Pozostałe części jabłek pokroić na małe kawałki.

  • Do rondelka wlać wodę, dodać cukier oraz szczyptę cynamonu, podgrzewać do zagotowania. Do wrzącego syropu wrzucić plasterki jabłka przeznaczonego na różyczki. Zmniejszyć ogień i gotować do momentu, aż staną się miękkie. Wyjąć i przełożyć do zimnej wody, aby zastopować gotowanie. Osuszyć i pozostawić. Syrop zachować

  • Jajka ubić z cukrem do białości, dodać skórkę z cytryną i szczyptę soli. Dodać masło i dalej miksować. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem dobrze wymieszać.

  • Do posmarowanej masłem formy wlać połowę ciasta. Następnie wyłożyć pokrojone jabłka. Wylać pozostałe ciasto.

  • Teraz pora przygotować różyczki z półplasterków jabłka. Na desce ułożyć po 7 plasterków, tak aby w połowie zachodziły na siebie. Zwinąć w rulonik.

  • Różyczki z jabłek wetknąć symetrycznie w ciasto.

  • Piec przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.

  • Przed podaniem posmarować różyczki zachowanym syropem.

  • Posypać cukrem pudrem.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Kup online

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,8