Szarlotka razowa: przepis na szarlotkę z mąki razowej

Szarlotka razowa: przepis na szarlotkę z mąki razowej

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Szarlotkę można z powodzeniem upiec na mące razowej

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Szarlotka to prawdziwa uczta kulinarna, ale też bardzo kaloryczna. Dlatego sprawdź nasz przepis na szarlotkę razową z bardziej wartościowej mąki.

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej razowej

  • 15 dag cukru trzcinowego

  • 4 łyżki jogurtu

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • żółtko

  • 5 łyżek oleju z pestek winogron

  • 1 kg jabłek

  • 3 łyżki bułki tartej

  • 2 łyżki rodzynek

  • 2 łyżki soku z pomarańczy

  • tłuszcz i mąka do formy

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę wymieszaj z 10 dag cukru, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj żółtko, jogurt i olej, zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na godzinę do lodówki.

  • Tortownicę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim spód tortownicy, nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz 10 minut w temp. 200°C.

    Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na grubej tarce. Skrop sokiem z pomarańczy, by nie sczerniały. Dodaj resztę cukru, bułkę tartą, rodzynki i wymieszaj.

    Jabłka równo rozłóż na podpieczonym cieście i wstaw ponownie do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Po upieczeniu wystudź w tortownicy.

tip dnia

Zamiast tartych jabłek na podpieczonym cieście można ułożyć cząstki owoców.

Ocena: 0