Menu na sylwestra: kremowa zupa z tortellini

Menu na sylwestra: kremowa zupa z tortellini

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tłusta zupa na wywarze mięsnym złagodzi objawy kaca

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sylwestrowe menu warto urozmaicić o dania na ciepło. Wypróbuj przepis na zupę kremową z pierożkami, prostą, ale jednak niecodzienną, która świetnie rozgrzeje żołądki po zimnych przystawkach. Zupa na wywarze mięsnym jest tłusta, warto zatem podawać ją podczas suto zakrapianej nocy - kac będzie mniej dokuczliwy. 

Składniki

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 średniej wielkości cebula, obrana i drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
  • 1 litr wywaru z kurczaka
  • 450 g pierożków tortellini
  • 225 g mrożonego groszku zielonego
  • 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 60 g startego parmezanu
  • 30 g lekko palonych orzechów laskowych drobno posiekanych
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku podgrzewamy oliwę i dusimy do miękkości cebulę z czosnkiem (ok. 3 min.).

  • Wlewamy wywar i zagotowujemy. Wsypujemy mrożony groszek i gotujemy jeszcze przez 5 min.

  • Kwaśną śmietanę ubijamy z mąką kukurydzianą. Dodajemy do zupy, dokładnie mieszając.

  • Wsypujemy pietruszkę i przyprawiamy pieprzem do smaku. Gotujemy przez 2 minuty na wolnym ogniu.

  • Zupę podajemy z pierożkami, oprószoną parmezanem i orzechami z włoskim pieczywem.