Świeża i soczysta surówka z czerwonej kapusty, jabłek i pomarańczy

Świeża i soczysta surówka z czerwonej kapusty, jabłek i pomarańczy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Surówka z czerwonej kapusty to nieco zdrowej czerwieni na naszym stole

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Surówka z czerwonej kapusty i pomarańczy to świeża i soczysta propozycja idealnej sałatki do dań na ciepło. Chrupiąca kapusta, słodkie jabłko i kwaśna pomarańcza doskonale się uzupełniają. To doskonała sałatka z powszechnie dostępnych produktów dla zaradnych. Sałatka, która oszczędza wasz czas i dostarcza solidnej porcji witamin waszej rodzinie. 

Składniki

  • 300 g poszatkowanej czerwonej kapusty

  • 1 pomarańcza

  • 1 jabłko

  • 1 garść zmiażdżonych orzechów

  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich

  • 1 łyżka ocet jabłkowy

  • sok z połowy cytryny

  • sok z pomarańczy

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Specjalny nożykiem wytnij strużyny skórki pomarańczy i zachowaj lub obierz cienko pomarańczę i skórkę posiekaj.

  • Z pomarańczy wytnij segmenty owocu, czyli cząstki bez błon.

  • Obierz jabłko, usuń gniazdo nasienne, pokrój go w małe kostki.

  • Jabłko zalej sokiem z cytryny i wymieszaj.

  • W salaterce, w której będziesz podawać sałatkę, wymieszaj ocet jabłkowy, olej z orzechów włoskich i sok pomarańczowy.

  • Dodaj poszatkowaną czerwoną kapustę, pokrojone jabłka i cząstki pomarańczy, dobrze wymieszaj.

  • Odstaw do lodówki na 1 godzinę, aby smaki się wymieszały.

  • Podawaj prosto z lodówki do dań na ciepło.


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5