Miruna po grecku według Magdy Gessler [WIDEO]
Świeża i soczysta surówka z czerwonej kapusty, jabłek i pomarańczy

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Surówka z czerwonej kapusty to nieco zdrowej czerwieni na naszym stole
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Surówka z czerwonej kapusty i pomarańczy to świeża i soczysta propozycja idealnej sałatki do dań na ciepło. Chrupiąca kapusta, słodkie jabłko i kwaśna pomarańcza doskonale się uzupełniają. To doskonała sałatka z powszechnie dostępnych produktów dla zaradnych. Sałatka, która oszczędza wasz czas i dostarcza solidnej porcji witamin waszej rodzinie.
Składniki
300 g poszatkowanej czerwonej kapusty
1 pomarańcza
1 jabłko
1 garść zmiażdżonych orzechów
1 łyżka oleju z orzechów włoskich
1 łyżka ocet jabłkowy
sok z połowy cytryny
sok z pomarańczy
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Specjalny nożykiem wytnij strużyny skórki pomarańczy i zachowaj lub obierz cienko pomarańczę i skórkę posiekaj.
Z pomarańczy wytnij segmenty owocu, czyli cząstki bez błon.
Obierz jabłko, usuń gniazdo nasienne, pokrój go w małe kostki.
Jabłko zalej sokiem z cytryny i wymieszaj.
W salaterce, w której będziesz podawać sałatkę, wymieszaj ocet jabłkowy, olej z orzechów włoskich i sok pomarańczowy.
Dodaj poszatkowaną czerwoną kapustę, pokrojone jabłka i cząstki pomarańczy, dobrze wymieszaj.
Odstaw do lodówki na 1 godzinę, aby smaki się wymieszały.
Podawaj prosto z lodówki do dań na ciepło.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska