Surówka z czerwonej kapusty z cytrusami

Surówka z czerwonej kapusty z cytrusami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Surówka z czerwonej kapusty z cytrusami ma świeży, orzeźwiający smak.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wiosną szczególnie popularne są różnego rodzaju surówki. Jeśli należysz do ich amatorek, wypróbuj poniższy przepis na orzeźwiającą surówkę z czerwonej kapusty z cytrusami.

Składniki

  • pół główki czerwonej kapusty

  • 1 ogórek wężowy

  • 2 pomarańcze

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 łyżka miodu

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę zszatkować drobno, odrzucając głąb. 

  • Ogórka pokroić na kilku centymetrowe kawałki, a następnie pokroić w długie słupki.

  • Pomarańcze obrać, pokroić w poprzek na grubsze kawałki.

  • Z oliwy, miodu, cytryny i soli zmiksować dressing.

  • Kapustę i ogórka zmieszać z dressingiem, odstawić na 30 minut.

  • Przed podaniem dodać kawałki pomarańczy i zamieszać. Oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Ocena: 5