Surówka z brukselki i jarmużu

Surówka z brukselki i jarmużu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Surówka z brukselki i jarmużu to bomba witaminowa dobra dla każdego. Posypana prażonymi migdałami, chrupiąca i soczysta, zaskoczy was głębią smaku. Idealna do pieczonych i smażonych mięs. Świetna również jako przystawka.

Polecamy także: Odmiany kapusty - co zrobić z poszczególnych rodzajów kapusty?

Składniki

  • 300 g brukselki

  • 200 g jarmużu

  • 2 zielone jabłka, pokrojone w kostkę

  • 1 pęczek cebulki dymki

  • 4 łyżki oliwy lub oleju

  • 4 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki miodu

  • sól i pieprz

  • 1 czubata łyżka płatków migdałowych

  • 2 łyżeczki parmezanu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z oliwy, cytryny, miodu i szczypty soli przygotować winegret. 

  • Brukselkę drobno zszatkować. Jabłko pokroić w kostkę. Cebulkę dymkę razem ze szczypiorem posiekać. 

  • Brukselkę wymieszać z jabłkiem i cebulką, zalać winegretem, ponownie zamieszać i odstawić na 30 minut.

  • Jarmuż pociąć na mniejsze kawałki, wyciąć grube łodygi. Jarmuż przełożyć do sitka lub durszlaka i przelać wrzątkiem.

  • Dodać jarmuż do surówki i ponownie zamieszać.

  • Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.

  • Przed podaniem posypać surówkę płatkami migdałowymi i startym parmezanem.

Ocena: 0