Młoda kapusta kwaszona z czosnkiem: rześka surówka obiadowa z lodówki

Młoda kapusta kwaszona z czosnkiem: rześka surówka obiadowa z lodówki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kapustę marynowaną z czosnkiem można przygotować tylko z młodych główek

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Młoda kapusta kwaszona z czosnkiem to sprytny sposób na surówkę w każdej chwili. Wystarczy zszatkować kapustę i zamarynować w zalewie octowej, aby cieszyć się w dowolnym czasie pyszną surówką. Rześka surówka obiadowa z kapusty z dodatkiem czosnku ma tę zaletę, że można ją przechowywać w lodówce przez 1-3 tygodnie i zjadać w miarę potrzeby. Idealne rozwiązanie dla zapracowanych. 

Składniki

  • 1 mała główka kapusty, wagi około 1,3 kg

  • 4-6 ząbków czosnku

  • na zalewę:

  • 6 szklanek wody

  • 1 szklanka octu 10%

  • 1 szklanka cukru

  • 1 płaska łyżka soli

  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę zszatkować lub pokroić drobno. Przełożyć do dużego słoja lub słoików z pokrywkami. Nie ugniatać, kapusta powinna mieć trochę powietrza.

  • Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Dodać do kapusty. 

  • Wodę oraz pozostałe składniki zalewy zagotować i następnie ostudzić. 

  • Kapustę zalać chłodną zalewą, słoiki zakręcić i wstawić do lodówki. 

  • Kapusta jest gotowa do jedzenia po 12 godzinach. W lodówce można ją przechowywać ponad 2 tygodnie. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5