Lekka surówka z młodej kapusty - prosty przepis

Lekka surówka z młodej kapusty - prosty przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Lekka surówka z młodej  kapusty to idealny dodatek do dań z grilla

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Lekka surówka z młodej kapusty to doskonały dodatek do dań z grilla, pyszne uzupełnienie letniego obiadu i duża dawka witamin. Łatwa do przygotowania, z ogólnie dostępnych  składników. Pełna witamin i bardzo zdrowa.

Składniki

  • 0,5 główki młodej kapusty z zielonymi liśćmi

  • pęczek koperku

  • 1-2 cebulki dymki razem ze szczypiorem

  • SOS

  • 2 łyżeczki miodu

  • 2 łyżki białego octu winnego

  • 2łyżki oleju roślinnego

  • pół łyżeczki soli

  • pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę umyć i usunąć wierzchnie,zdrewniałe liście. Drobno poszatkować, posolić i wymieszać ręką, lekko ugniatając kapustę, by ją zmiękczyć. Odstawić na 10 minut.

  • Koperek drobno posiekać. Cebulkę pokroić w cieniutkie krążki, szczypior grubo posiekać. Dodać do kapusty.

  • Składniki sosu, oprócz soli, wymieszać dokładnie do stanu emulsji. Wlać sos i dokładnie wymieszać

  • Surówką powinna postać w lodówce jakiś czas żeby się przegryzła.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAdrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

Ocena: 3,1