Lekka surówka z młodej kapusty - prosty przepis

2022-05-18
Lekka surówka z młodej kapusty - prosty przepis
Autor: Shutterstock Lekka surówka z młodej  kapusty to idealny dodatek do dań z grilla
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Lekka surówka z młodej kapusty to doskonały dodatek do dań z grilla, pyszne uzupełnienie letniego obiadu i duża dawka witamin. Łatwa do przygotowania, z ogólnie dostępnych  składników. Pełna witamin i bardzo zdrowa.

SKŁADNIKI

  • 0,5 główki młodej kapusty z zielonymi liśćmi
  • pęczek koperku
  • 1-2 cebulki dymki razem ze szczypiorem
  • SOS
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2łyżki oleju roślinnego
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę umyć i usunąć wierzchnie,zdrewniałe liście. Drobno poszatkować, posolić i wymieszać ręką, lekko ugniatając kapustę, by ją zmiękczyć. Odstawić na 10 minut.
  • Koperek drobno posiekać. Cebulkę pokroić w cieniutkie krążki, szczypior grubo posiekać. Dodać do kapusty.
  • Składniki sosu, oprócz soli, wymieszać dokładnie do stanu emulsji. Wlać sos i dokładnie wymieszać
  • Surówką powinna postać w lodówce jakiś czas żeby się przegryzła.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Galeria: Surówki z młodej kapusty