Krucha i soczysta surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

Krucha i soczysta surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to doskonały pomysł na zdrową porcję warzyw. Tajemnica tej pysznej surówki tkwi w azjatyckim sosie przygotowanych z ogólnie dostępnych produktów. Trochę masła orzechowego, trochę sosu sojowego i miodu - sos gotowy. Może być bardziej pikantny, gdy dodacie pastę z ostrej papryki. 

Składniki

  • 3 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej

  • 1,5 szklanki startej marchewki

  • 1 pęczek zielonej cebulki, posiekany

  • 1 garść liści mięty, świeżych

  • 2,5 łyżki masła orzechowego z orzechów ziemnych

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka miodu

  • 2 łyżeczki sosu Sriracha lub pasty z ostrej papryki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wymieszać w misce posiekaną kapustę pekińską, startą marchewkę i zieloną cebulę. Dodać porwane liście mięty.

  • W oddzielnym naczyniu zmiksować masło orzechowe z sosem sojowym, miodem i sosem Sriracha.

  • Surówkę zalać sosem i wymieszać.


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5