Stek po portugalsku: smaczna wołowina z szynką dojrzewającą

Stek po portugalsku: smaczna wołowina z szynką dojrzewającą

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Delikatne wołowe mięso znakomicie smakuje przyrządzona na sposób portugalski

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Stek wołowy  to danie uwielbiane przez wiele osób. Jak wzbogacić smak steku? Można go przyrządzić na sposób Portugalczyków - z dodatkiem szynki dojrzewającej i jajka.

Składniki

  • 4 steki z udźca wołowego,

  • 4 plasterki szynki dojrzewającej

  • 150 ml białego wina,

  • 30 g masła,

  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,

  • 4 ząbki czosnku,

  • szczypta zmielonej papryki chilli

  • 4 jajka,

  • 1 kostka mięsna

  • oliwa z oliwek,

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na stekach rozłożyć pokrojony w cienkie plasterki czosnek.

  • Na patelni rozgrzać masło i smażyć steki z obu stron przez 3-5 minut.

  • Doprawić solą, papryką i pieprzem i zdjąć z patelni.

  • Skrobię rozprowadzić w białym winie i wlać na patelnię.

  • Zagotować i dodać kostkę mięsną. Gotować przez kilkę minut, często mieszając.

  • Do gotowego sosu włożyć steki, podgrzać.

  • Usmażyć jajka sadzone na oliwie.

  • Steki podawać z plasterkiem szynki, jajkiem sadzonym na każdym z nich.

Ocena: 5