Grillowane zielone szparagi z wołowiną: przepis

Grillowane zielone szparagi z wołowiną: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Szparagi z grilla fenomenalnie komponują się z przyrządzonym na ruszcie mięsem

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Plastry aromatycznej wołowiny  ułożone na zgrillowanych szparagach mogą być wykwintną przystawką lub samodzielnym, lekkim daniem na upalne popołudnie - można podać je z grzankami, jajkami i białym winem. Korzystajmy, póki trwa sezon!

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów

  • 200 g wołowiny bardzo dobrej jakości

  • 100 ml sosu teriyaki

  • niewielka papryczka chili (duża, jeśli lubicie jeść na ostro)

  • łyżka oliwy z oliwek

  • sok z cytryny

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szparagi oczyścić, przekroić wzdłuż na pół (razem z główkami). Wrzucić do misy, skropić oliwą i doprawić do smaku, odstawić na kilka chwil.

  • Teriyaki zagotować z chili, odparować około jednej trzeciej objętości, wystudzić.

  • W międzyczasie obsmażyć wołowinę z obydwu stron - szybko i na dużym ogniu, przełożyć do brytfanki, ostudzić po czym zalać sosem teriyaki z chili. Marynować co najmniej pół godziny.

  • Szparagi grillować, a następnie ułożyć na talerzu.

  • Wołowinę pokroić w bardzo cienkie plastry i ułożyć na szparagach.

Ocena: 0