Aromatyczne steki wołowe w mięcie: przepis na pyszny obiad

Aromatyczne steki wołowe w mięcie: przepis na pyszny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Steki  wołowe doskonale smakują z dodatkiem ziół

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wołowina należy do mięs wymagających - trzeba dobrze wiedzieć, jak wydobyć z niej najlepsze walory smakowe. Steki wołowe z miętą i innymi aromatycznymi przyprawami to ciekawa wariacja na temat kulinarnego klasyka. Sprawdź, jak ją zrobić - podajemy dokładny przepis.

Składniki

  • 80 dag polędwicy wołowej
  • 5 dag masła
  • 1 łyżka mięty
  • 4 pomidory
  • czosnek mielony
  • bazylia
  • pieprz czarny mielony
  • 4 kromki chleba tostowego
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • sól morska

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z polędwicy wykrój steki po około 20 dag każdy. Mięso dopraw pieprzem i solą morską.

  • Na patelni rozgrzej oliwę i smaż steki około minuty z każdej strony. Dodaj masło i liście mięty.

  • Całość zdejmij z patelni, przełóż na folię aluminiową, zawiń i wstaw do piekarnika na około 5 minut.

  • Pomidory pokrój w kostkę, dodaj czosnek, oliwę, ocet balsamiczny, bazylię i dopraw całość solą i pieprzem.

  • Z chleba zrób grzanki. Na talerzu połóż grzanki, pomidory i stek, a całość polej sosem, który powstał podczas pieczenia.