Antrykot wołowy z pieczonymi pomidorami [DORADCA SMAKU]

Antrykot wołowy z pieczonymi pomidorami [DORADCA SMAKU]

Autor Zdjęcia: Materiały prasowe Prymat

Antrykot wołowy z pieczonymi pomidorami: przepis z programu DORADCA SMAKU

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Przepis na antrykot wołowy z pieczonymi pomidorami pochodzi z programu DORADCA SMAKU. Antrykot to spory stek wołowy z górnej części wołu spomiędzy kręgosłupa i żeber piersiowych. Podajemy także przepis na dip, z którym steki należy podawać

Składniki

  • 2 steki antrykot wołowy
  • 1 opakowanie: Stek przyprawa gruboziarnista
  • olej rzepakowy
  • pieczone pomidory
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • cukier
  • rozmaryn
  • sól morska
  • pieprz czarny grubo mielony
  • DIP:
  • 1 opakowanie: Party Dip Barbecue Prymat
  • 6 łyżek ketchupu łagodnego
  • 2 łyżki wody
  • szczypiorek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw przygotowujemy DIP: mieszamy Party Dip Barbecue, ketchup, wodę oraz drobno posiekany szczypior. Sos wkładamy do lodówki na około 15 minut.

  • 2 pomidory na pól i z boku wbijamy w nie gałązki rozmarynu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Doprawiamy rozmarynem, pieprzem czarnym i solą. Na każdą z połówek pomidora kładziemy po 2-3 plasterki czosnku. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni C na około 15 minut.

  • Mięso przyprawiamy przyprawą do steku i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po ok. 3 minuty z każdej strony. Następnie odkładamy steki na 3-4 minuty by mięso odpoczęło.

  • Steki serwujemy z musztardą francuską, rukolą i pieczonymi pomidorami.