Wielkopolski sos tatarski: przepis Pauliny i Macieja Kurzajewskich

Wielkopolski sos tatarski: przepis Pauliny i Macieja Kurzajewskich

Autor Zdjęcia: photos.com

Sos tatarski lubią miłośnicy ostrzejszych smaków

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jak zrobić sos tatarski według przepisu Pauliny i Macieja Kurzajewskich?  Paulina i Maciek Kurzajewscy postanowili zdradzić recepturę na najlepszy sos tatarski, który jest idealnym dodatkiem do świątecznych przysmaków. Ten przepis pochodzi z rodzinnych stron Pauliny, czyli Poznania.

Składniki

  • kilka łyżek majonezu;
  • 50 ml śmietany;
  • 6-8 ogórków kwaszonych;
  • kilka grzybków marynowanych;
  • kilka kaparów;
  • natka pietruszki;
  • sól; pieprz;
  • przyprawa do zup;
  • cukier i musztarda do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do 50 ml śmietany zmieszanej z kilkoma łyżkami majonezu dosypać starte na tarce ogórki kwaszone, pokrojone w drobniutką kostkę grzybki marynowane, kapary i posiekaną pietruszkę.

  • Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem, przyprawą do zup i musztardą.