Wielkanocny chrzan z jajkami - przepis Ewy Wachowicz

Wielkanocny chrzan z jajkami - przepis Ewy Wachowicz

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Chrzan tarty na Wielkanoc przyrządź z przetartymi jajkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jak zrobić smaczny chrzan na Wielkanoc? Proponujemy wypróbować przepis Ewy Wachowicz na chrzan z jajkiem z dodatkiem posiekanego szczypiorku. Tak przygotowany sos chrzanowy idealnie pasuje do jajek ugotowanych na twardo i do wszelkich wielkanocnych wędlin. Oto sposób przygotowania.

Składniki

  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 4 jajka
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka ugotuj na twardo (na 10 minut włóż do wrzątku). Odcedź i zalej zimną wodą. Jak przestygną, obierz ze skorupek i przetrzyj przez drobne metalowe sitko.

  • Do śmietany dodaj 2 łyżki chrzanu, przetarte jajka i dopraw do smaku solą i pieprzem.

  • Na końcu dodaj drobno posiekany szczypiorek. Chrzanowy sos jest znacznie smaczniejszy gdy się "przegryzie", dlatego najlepiej zrobić go dzień wcześniej.

  •  

tip dnia

Jeśli używasz gotowego konserwowego chrzanu ze sklepu, trzeba starannie odcedzić ocet, by nie zdominował sosu. Sos chrzanowy pasuje do jajek ugotowanych na twardo i do wszelkich wielkanocnych wędlin. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, wzmaga przemianę materii, poprawia pracę wątroby i nerek. Z uwagi na dużą zawartość witaminy C zwiększa też odporność organizmu - a tej wczesną wiosną nigdy dość!