Wegański sos beszamelowy: przepis na bezmleczny beszamel

Wegański sos beszamelowy: przepis na bezmleczny beszamel

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wegański sos beszamelowy to dobra alternatywa dla klasycznego beszamelu. Jak się okazuje biały sos na zasmażce można przygotować z jakiegokolwiek tłuszczu i płynu oraz pszennej mąki. Sos beszamelowy wzbogaca smak gotowanych warzyw. Nawet ziemniaki zapieczone pod beszamelem zyskują nową jakość. Można go dowolnie przyprawiać gałką muszkatołową, pieprzem, papryką lub ziołami. Sos bez mleka i bez masła świetnie się sprawdza, jako dodatek do wszelkich zapiekanek makaronowych. Wypróbuj go już dzisiaj i ciesz się jego smakiem!

Polecamy przepisy: Warzywa zapieczone pod beszamelem  oraz   Cannelloni z warzywami pod beszamelem

Składniki

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2,5 szklanki mleka roślinnego

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • szczypta gałki muszkatołowej, świeżo starta

  • sól

  • pieprz czarny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Olej rozgrzać na patelni, wsypać mąkę. Smażyć przez minutę, cały czas mieszając.

  • Wlać powoli, cienkim strumieniem, zimne mleko, ciągle mieszając, aby nie pojawiły się grudki. Zagotować.

  • Zdjąć z ognia, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 

Tradycyjny beszamel

Beszamel to biały sos przygotowany na zasmażce z masła i mąki, rozprowadzonej mlekiem. Ten aksamitny, gęsty sos wywodzi się z kuchni francuskiej (bechamél), lecz zawojował cały świat. Jest bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej, gdzie wykorzystywany jest do zapiekanek z warzyw i makaronów. 

Sos beszamelowy: czy beszamel ma być ostry czy łagodny? [WIDEO]

Polecamy przepisy w których beszamel odgrywa główną rolę:

Lasagne ze szpinakiem   Grecka musaka    Turecka musaka z kalafiorem

 

 

Ocena: 5