Tapenada z zielonych oliwek i kaparów - dodatek do pieczywa, wędlin, mięs i ryb

Tapenada z zielonych oliwek i kaparów - dodatek do pieczywa, wędlin, mięs i ryb

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zielony dodatek do pieczywa, wędlin, mięs i ryb

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 7 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Tapenada, to francuska pasta z oliwek. Można ją jadać z bagietką, krakersami albo stosować jako dodatek do kanapek z wędliną. Tapenadą przyprawia się drób, mięso oraz ryby. Dobrze smakuje również z ziemniakami. Można z niej zrobić pyszną sałatkę ziemniaczaną. Koniecznie spróbuj jej intensywnego, skondensowanego smaku.

Składniki

  • 200 g zielonych oliwek bez pestek

  • 2 ząbki czosnku

  • 2-3 fileciki anchovis

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 łyżka kaparów

  • 2 łyżki płatków migdałowych

  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oliwki miksujemy w blenderze z oliwą, czosnkiem, płatkami migdałowymi, sokiem z cytryny, anchovis i kaparami.

  • Przekładamy do wyparzonych słoiczków, wierzch zalewamy oliwą, tak, aby pasta nie miała dostępu powietrza. Zamykamy słoiki.

  • Przechowujemy w lodówce przez miesiąc.