Sosy do owoców morza - pyszne dodatki do dań głównych

2016-10-05 12:40

Sosy to doskonałe uzupełnienie wielu potraw. Tym razem proponujemy dwa sosy do dań z owocami morza. Można je wykorzystać podczas romantycznej kolacji, obiadu rodzinnego albo przyjęcia z okazji imienin. Zobacz, jak przygotować sosy, które ożywią smak twoich potraw!

Sosy pobudzające zmysły - jak przygotować i do czego?
Autor: thinkstockphotos.com Sosy pobudzające zmysły.

Spis treści

  1. Romantyczny mus
  2. Sos do skorupiaków

Romantyczny mus

Składniki:

10 dag ugotowanych krewetek

5 dag orzechów arachidowych

3 łyżki śmietany kremówki

sałata

Krewetki, połowę orzechów i śmietanę zmiksuj na krem, przełóż do pucharków.

Udekoruj resztą orzechów i sałatą.

Podawaj do owoców morza, gotowanych warzyw, ziemniaków w mundurkach, ciemnego pieczywa lub chipsów typu tortilla.

Sos do skorupiaków

Składniki:

cebula

marchewka

łyżka masła

8 pieczarek

30 dag krewetek

2 łyżki winiaku

3 łyżki czerwonego portwajnu

duży pomidor

4 łyżki koncentratu pomidorowego

mały por

seler naciowy

5-7 łyżek śmietanki

natka pietruszki

bazylia

pieprz cayenne

sól

Warzywa pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj krewetki, podlej alkoholem.

Zagotuj śmietankę i wlej ją do warzyw, dodaj koncentrat pomidorowy. Gotuj ok. 25 minut.

Następnie przetrzyj przez sito, dopraw solą i pieprzem, posyp posiekaną natką pietruszki i bazylią.

Podawaj do dań ze skorupiaków.

Gorszy smak, gdy sosu brak! Czy znasz te sosy?

Pytanie 1 z 11
Tabasco
Zdjęcie