Sos cumberland z galaretką z borówek: przepis

Sos cumberland z galaretką z borówek: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zimny sos cumberland serwuje się jako dodatek do mięs pieczonych: drobiu, wieprzowiny, wołowiny i dziczyzny. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sos cumberland, zwany też sosem oksfordzkim, przyrządzany jest na zimno na bazie galaretki owocowej. Najczęściej dodaje się galaretkę z czerwonej porzeczki, ale ciekawy smak zapewnia też borówka brusznica. Sprawdź, jak zrobić sos cumberland z borówkami brusznicami.

Składniki

  • 1 pomarańcza

  • 1 cytryna

  • 2 szalotki

  • 100 ml porto

  • 200 g galaretki z borówki czerwonej

  • 1 łyżka octu winnego

  • imbir, biały pieprz i sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomarańczę i cytrynę myjemy i bardzo cienko obieramy skórkę. Następnie kroimy ją w julienne, czyli na cienkie, równe paseczki. Obgotowujemy przez 5 minut w wodzie i odcedzamy.

  • Cebulki szalotki obieramy, siekamy, sparzamy i odcedzamy.

  • Do galaretki borówkowej dodajemy porto, sok z pomarańczy i cytryny, cebulkę i obgotowane skórki.

  • Całość doprawiamy octem winnym, imbirem, solą i pieprzem. Zamiast imbiru możemy dodać do sosu 1 łyżkę musztardy.

Ocena: 0