Przepis na sos pieczarkowy z nutką chili

Przepis na sos pieczarkowy z nutką chili

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sos chili z pieczarkami pasuje do wieku rozmaitych dań

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sos pieczarkowy chili jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Sosem tym możemy wzbogacić smak wielu obiadów. Delikatny aromat chili ciekawie podkreśla jego charakter.

Składniki

  • 1/2 kg pieczarek

  • 1 mała cebula

  • pół świeżej czerwonej papryczki chili

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 liście laurowe

  • ziele angielskie

  • oregano

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

  • szklanka wody

  • mąka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę siekamy, pieczarki obieramy i drobno kroimy. Następnie obieramy i siekamy czosnek (można go ewentualnie wycisnąć później za pomocą wyciskarki).

  • Chili trzeba rozkroić na pół i bardzo dokładnie oczyścić z pestek (to one są tak naprawdę bardzo ostre, sam miąższ jest delikatniejszy). Papryczkę kroimy na bardzo cienkie paseczki i siekamy bardzo drobno.

  • Wlewamy na patelnię oliwę i podsmażamy na niej cebulę aż się zeszkli. Potem dodajemy pieczarki i smażymy je do miękkości. Do tego, co mamy już na patelni dodajemy czosnek i chili. ]

  • W tym czasie do rondelka wlewamy znowu odrobinę oliwy i przekładamy zawartość z patelni.

  • Dolewamy pół szklanki wody i dusimy na średnim ogniu. Dodajemy liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego (według upodobań), wsypujemy szczyptę oregano (może być również świeże, posiekane tuż przed dodaniem). 

  • Doprawiamy całość solą i pieprzem. Dusimy kilka minut aż smak potrawy się "przegryzie". Jeśli uznamy, że sos jest za gęsty, można dolać więcej wody.

  • Na koniec, po wyłączeniu ognia, podprawiamy sos odrobiną mąki, aby zgęstniał. Dla zwiększenia aromatu potrawy można dorzucić gałązkę świeżego rozmarynu (którą wyjmiemy przed podaniem sosu na stół).

  • Sos idealnie nadaje się do ziemniaków, makaronów, placków i mięs.