Pesto z pietruszką: pyszny sos ziołowy à la pesto

2021-03-29
Pesto z pietruszką: pyszny sos ziołowy à la pesto
Autor: Mariusz Bykowski Tradycyjny przepis na pesto można modyfikować
łatwy
15 min
4

Pesto to tradycyjny włoski sos przygotowywany z oliwy z oliwek, bazylii, parmezanu, orzeszków sosny, czosnku i soli. Jego walory zdrowotne można wzmocnić dodając do sosu bardzo zdrową nać pietruszki.

 

 

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 3 łyżki świeżej bazylii
  • 3 łyżki startego sera parmezan
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z bazylii i pietruszki obrywamy listki, myjemy.
  • Czosnek obieramy.
  • Razem z pieprzem, pestkami słonecznika i oliwą wszystkie składniki zmiksować.
  • Dodajemy parmezan i sól do smaku.
  • Próbujemy i ew. przyprawiamy jeszcze pieprzem.
  • Sosu nie podgrzewać ani nie gotować.
  • Podawać z gorącym makaronem.